PROJECTE MERAVELLES VALENCIANES

Fil-per-randa, entitat promotora

Fil-per-randa va nàixer a la tardor del 1993 amb dos objectius fonamentals: promoure i difondre el coneixement del patrimoni cultural i ambiental valencià, i fomentar el reconeixement i el respecte cap a totes les cultures del món i cap a totes les seues expressions (com a parts integrants del patrimoni de la humanitat). Així doncs, conèixer, reconèixer, respectar i difondre el patrimoni són els motius que animen l’acció de l’entitat. Per tal d’acomplir aquests objectius, s’organitzen al llarg de tot l’any diverses activitats: viatges i excursions, visites i passejades… Un nombrós grup de col·laboradors (historiadors, arquitectes, biòlegs, lingüistes) ha permès de convertir aquest projecte, dins la societat valenciana, en un referent cívic pel que fa a la defensa i a la promoció del nostre patrimoni. Fil-per-randa ha comptat, durant l’any 2006, amb la participació de vora deu mil valencians i valencianes que han participat a les seues activitats (visites culturals, excursions pels espais naturals i viatges patrimonials al llarg de la nostra geografia) i han recolzat decididament el seus objectius.

[@more@]

Meravelles Valencianes

Vista la gran repercussió cultural, comercial i turística que tingué el concurs internacional en què s’elegiren les set meravelles del món i la gran difusió que en van donar els mitjans de comunicació de tot el món, Fil-per-randa, fidel als seus postulats, volgué participar activament en la creació d’un programa semblant, referent al patrimoni cultural i ambiental valencià, un nou motor per a la promoció del patrimoni cultural i natural valencià (un programa recolzat en continguts rigorosos, redactat per professionals de prestigi i enllestit amb la participació d’entitats públiques i privades valencianes). A tal fi, es va crear una web participativa en què, d’una forma lúdica, popular i, alhora, rigorosa, es puguen proclamar a l’octubre del 2008 (data del quinzé aniversari de l’entitat promotora) les set Meravelles Valencianes. Amb el concurs d’historiadors, biòlegs, arquitectes, directors de museus i gerents turístics, es van formar unes comissions encarregades d’establir les diferents seccions on s’havien emplaçar les peces candidates a Meravelles Valencianes. Les set seccions proposades foren les següents: esdeveniments culturals i patrimoni immaterial; parcs i paratges naturals; conjunts històrics i artístics; peces arqueològiques i obres d’art; monuments naturals; monuments arquitectònics històrics; monuments arquitectònics moderns.

Proposta de l’Associació d’Amics de la Costera

Durant la fase prèvia, les entitats col·laboradores proposaren, fins a les 24 h del dia 17 d’octubre del 2007, cent cinquanta-tres candidates. Només podien participar al projecte, com a entitats col·laboradores, associacions, agrupacions o federacions culturals o esportives. Calia omplir la fitxa de participació que apareixia a la web i enviar-la amb el logotip de l’entitat, el nom i l’adreça electrònica de la persona de contacte a info@meravellesvalencianes.org. L’Associació d’Amics de la Costera, col·laboradora des del primer moment al projecte, proposà un seguit d’elements de la ciutat i de la comarca que podien ser mereixedors del qualificatiu “Meravella Valenciana”.

Selecció de candidates a la Biblioteca Valenciana

Les candidatures foren seleccionades el dia 20 d’octubre del 2007, a les 12 del matí, al Monestir de Sant Miquel i els Sants Reis, seu de la Biblioteca Valenciana i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Professionals de prestigi vinguts de quasi totes les comarques valencianes i representant quaranta entitats diferents van enllestir la llista definitiva de candidates a ser elegides Meravella Valenciana. En comptes de set, com s’havia anunciat, els presents decidiren proposar vuit candidates per cada secció, en resultar un empat en algunes de les votacions. La participació a l’acte fou oberta, però només tenia dret a veu i vot una persona per associació.

La sessió fou presidida per les següents personalitats: Pere Mª Orts i Bosch (membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), Carmen Morenilla Talens (membre del Consell Valencià de Cultura), Josep Mª Soriano (director de la Caixa Popular), Rafael Gil Salinas (vicerector de Cultura de la Universitat de València) i Alfons Llorenç (coordinador de l’acte, representant de Fil-per-randa i portaveu del Projecte Meravelles Valencianes). Només participaren a la votació els representants de les entitats i associacions col·laboradores del projecte que havien confirmat la seua assistència amb antelació.

A les 13,30 h, s’obriren les portes i es féu la presentació pública del projecte i la nominació pública de les candidates a Meravelles Valencianes. De les set candidates proposades per l’Associació d’Amics de la Costera, foren seleccionades només dues: el conjunt monumental de la ciutat de Xàtiva (a l’apartat de conjunts històrics i artístics) i el Guerrer de Moixent (a l’apartat de peces arqueològiques i obres d’art). És evident que el conjunt històric artístic de Xàtiva mereixia figurar per dret propi. Però altra candidatura seleccionada, el conjunt d’esglésies i ermites gòtiques primitives, dites de “Conquesta” (la Sang de Llíria; Sant Roc de Ternils de Carcaixent, Sant Feliu i Sant Pere de Xàtiva, la Sang d’Onda, Sant Pere de Castellfort…), també reflexa la realitat del nostre patrimoni comarcal. Ara, s’haurà de visitar la web Meravelles Valencianes.

Sistema de votació

La votació és lliure i secreta. Des de l’1 de novembre, pot votar qualsevol persona que dispose d’una adreça de correu electrònic.. Les votacions són totalment gratuïtes. Per a respectar el dret d’igualtat d’oportunitats, només es pot votar una vegada cada mes des d’una mateixa adreça de correu electrònica. Per tant, el remitent serà l’adreça de correu electrònic des de la qual s’ha efectuat la votació. Per a validar el vot, cal marcar una candidata de totes i cadascuna de les seccions (total set) i deixar l’adreça electrònica des de la qual es vota. Els votants que cumplisquen els requisits esmentats participaran al sorteig de les excursions i visites a les peces proclamades “Meravella Valenciana” que es farà en finalitzar les votacions.

El 25 d’abril del 2008, es faran públiques les candidates més votades, que conformaran el grup de les 21 finalistes (3 per secció, per a garantir que entre les finalistes hi haja representació de tots i cadascun dels diferents àmbits). Vint-i-un professionals de prestigi defensaran, mitjançant un article il·lustrat amb fotografies, cadascun dels monuments, parcs naturals o obres d’art proposades pels votants. Aquests vint-i-un articles seran la base d’una futura publicació. Es tancarà el programa amb l’elecció (entre les vint-i-una proposades) de les Set Meravelles Valencianes.

Posteriorment, es visitarà cadascuna de les peces que hagen estat elegides, per tal de col·locar-hi una placa amb els logotips de les entitats participants i patrocinadores mitjançant la qual es farà constar la condició de Meravella Valenciana. Un cop finalitzat el procés, s’editarà la publicació abans esmentada amb les vint-i-una peces declarades finalistes. Es promourà la realització d’un concurs televisiu (amb participació de públic en plató i fent servir altres mitjans de comunicació interactius) per a la difusió i la promoció del patrimoni cultural valencià. També es proposa la realització de diversos audiovisuals per a la seua exhibició televisiva, emissió radiofònica i difusió escolar.

Contacte

Es pot establir contacte amb el projecte Meravelles Valencianes a través de l’adreça electrònica info@meravellesvalencianes.org o del telèfon 96 271 70 80.

Algunes de les entitats col·laboradores

Entre les entitats patrocinadores o col·laboradores del projecte cal destacar la Caixa Popular, la Universitat de València (a través del Vicerectorat de Cultura, de la Facultat d’Economia i Turisme, i del Jardí Botànic de la Universitat de València), el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Associació d’Amics de la Costera, l’Agrupació Borrianenca de Cultura, la Societat Coral “El Micalet”, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana. Federació d’Associacions  per la Llengua, la Fundació Jaume II el Just, Campaners de la Catedral de València, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la Federació de Pilota Valenciana, Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, Fil-per-randa Club de Viatges, Editorial Denes…

Quant a amicscostera

Bloc administrat per la Junta Directiva de l\'Associació d\'Amics de la Costera · Institut d\'Estudis Comarcals
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.